Párologtatók / diffúzorok

Így tisztítsd a doTERRA illóolaj diffúzorodat

Te is tapasztaltad már, hogy fel szeretted volna tölteni vízzel az aroma diffúzorodat, de levéve a tetejét borzalmas látvány fogadott? A tartály elszíneződött és valami sárgás, barnás lerakódás lepte be az egészet? Nos, ha ezt tapasztaltad, akkor bizony itt az ideje, hogy alaposan kitisztítsd a párologtatódat! Mutatjuk is hogyan!

Az illóolajok felhasználási köre nagyon színes, alkalmazhatóak külsőleg a test különböző pontjaira kenve, inhalálva, fürdővízbe keverve, ízesítőként, de talán a leggyakrabban diffúzorba szokás cseppeneni az illóolajat, hogy élvezhessük, amint az egész szobát átjárja a kiválasztott aroma. Ne feledjük azonban, hogy csak akkor lesz igazán tökéletes az élmény, ha a diffúzorunk makulátlanul tiszta!

Miért fontos a diffúzor rendszeres tisztítása?
Az illóolaj-diffúzor a víz és az illóolaj keverékét egy ultrahangos technológia segítségével oszlatja szét a levegőben. A folyamat azonban nem csupán csodás aromát hoz létre, hanem különféle szennyeződéseket is eredményez a diffúzorban. Egyrészt – magából a vízből – vízkő rakodhat le a tartály belsejében, másrészt az olajmaradványok is nyomot hagyhatnak benne, az elszíneződésekről nem is beszélve. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diffúzort rendszeresen tisztítsuk.

Milyen gyakran tisztítsuk a diffúzort?
A diffúzorunkat jó, ha minden használat után kiürítjük, tiszta vízzel átöblítjük és szárazra töröljük, hogy a különféle lerakódásokat minimalizáljuk. Ezen felül azonban bizonyos időközönként (a használat gyakoriságától függően, de havonta legalább egyszer) érdemes alaposabban is megtisztítani a diffúzort.

Mi történik, ha nem tisztítjuk rendszeresen a diffúzort?
A diffúzor karbantartásának elmulasztása több problémát is okozhat. Az első és legkézenfekvőbb, hogy ha egyik nap ilyen, a másik nap pedig olyan illóolajat cseppentünk bele, de nem cserélünk közben vizet és nem távolítjuk el a korábbi olaj maradványait a tartályból, akkor a két olaj összekeveredik, ennek következtében pedig nem feltétlenül azt az élményt fogjuk kapni, mint amire vártunk. Ennél azonban komolyabb probléma, ha hosszabb ideig pang a tartályban a víz, hiszen ebben az esetben nyálkás lerakódás képződhet a falán, sőt akár be is penészesedhet. Mindezek mellett pedig a vízkövesedés sem tesz túl jót a diffúzornak – csökkenti a hatékonyságát és az élettartamát is megrövidítheti.

Hogyan tisztítsuk a diffúzorunkat?
Fentebb már írtuk, hogy napi karbantartásként elég, ha a használat után kiürítjük, kiöblítjük és szárazra töröljük a tartályt. Havonta minimum egyszer azonban egy komolyabb tisztítást is érdemes elvégeznünk, amely se nem bonyolult, se nem időigényes, viszont nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a diffúzorunk sokáig tökéletesen és hatékonyan működjön.

Mire lesz szükség a diffúzor tisztításához?
A diffúzor tisztításához nem kell semmilyen speciális hozzávalót vagy eszközt vásárolni! Bátran állíthatjuk, hogy az összes szükséges kellék megtalálható egy átlagos háztartásban. De lássuk is, mik ezek:

 • víz
 • fehér ecet
 • puha szivacs (tilos dörzsölni!)
 • fültisztító pálcika vagy vattakorong
 • puha rongy vagy papírtörlő

Az illóolaj-diffúzor tisztítása lépésről lépésre

 1. Ellenőrizzük, hogy a diffúzor ki van kapcsolva
 2. Húzzuk ki a konnektorból a készüléket
 3. Ürítsük ki a tartályt, ha nem lenne üres
 4. Öblítsük ki a tartályt, majd töltsük meg félig tiszta vízzel (vigyázzunk, hogy ne merítsük az egész készüléket vízbe, és hogy a kezelőfelület száraz maradjon)
 5. Adjunk a vízhez nagyjából 10 csepp fehér ecetet
 6. Helyezzük ismét áram alá a készüléket és kapcsoljuk be
 7. Nagyjából 5-10 percig párologtassuk az ecetes vizet, hogy az egész készüléket átitatja a keverék
 8. Ismét kapcsoljuk ki, majd áramtalanítsuk a készüléket
 9. Egy puha szivaccsal töröljük át a tartály belsejét (főképp, ha makacsabb a lerakódás vagy elszíneződést tapasztalunk)
 10. Öntsük ki belőle az ecetes vizet
 11. Mártsunk egy fültisztító párlikát vagy vattakorongot fehér ecetbe és ezzel töröljük át az eszköz nehezen megközelíthető részeit is
 12. Tiszta vízzel öblítsük ki a tartályt
 13. Töröljük szárazra a diffúzort egy puha ronggyal vagy papírtörlővel
 14. Kívülről is töröljük át a készüléket
 15. Csatlakoztassuk ismét a hálózathoz – a diffúzor ismét készen áll a használatra

Ugye nem is olyan bonyolult? Végezd el havonta egyszer a diffúzor tisztítását, hidd el, meghálálja a gondoskodást.