Aromaterápia, doTERRA illóolaj vásárlás

Illóolajok használata a gyakorlatban

Illóolajok használata a gyakorlatban

A doTERRA 100%-osan tiszta illóolajok nagy előnye, hogy nem csak külsőleg, de belsőleg is használható az olajok többsége. Több módja is van annak, ahogyan ezeket az illóolajokat használni lehet.
Illóolajok külső, helyi használata

Az illóolajok külsőleg, helyileg való használata talán a leggyakoribb és legegyszerűbb módja ennek. Az illóolajok helyileg való alkalmazása alatt azt a folyamatot értjük, mikor néhány csepp illóolajat a bőrre, hajra, szájra, fogakra, körmökre vagy egyéb testi részekre kenjük. Nagyon sok illóolaj hígítás nélkül is használható, azonban érzékeny bőrűek és csecsemők, kisgyerekek esetében ajánlott a megfelelő hígítási arány. Erről a hígítási arányról egy korábbi cikkemben írtam már.

Mivel az illóolajok nagyon erősek, és néhány olaj bőrirritációt, kiütést vagy kipirosodát okozhat, ezért gyakran javasolt hígításuk egy növényi olajjal, úgy nevezett hordozóolajjal. Ez az olaj lehet kókusz, mandula-, olíva- vagy jojobaolaj.

A lentiekben felsorolok néhány helyileg való alkalmazási lehetőséget:

amennyiben az olaj nem igényel hígítást, 1-3 cseppet direkten alkalmazhatunk a kívánt testrészen
a talpakon, a fülek mögött és a csuklón jutnak be a leghamarabb a szervezetbe az illóolajok
a pihentető, energizáló vagy relaxáló érzés érdekében elegendő 3-6 csepp illóolaj használata a talpakon
nagyobb testrész masszírozásakor mindig hígítsuk az illóolajat egy másik hordozóolajjal, kb. 15-30% arányban (3-10 csepp illóolajat hígítsunk 1 evőkanál (15 ml) hordozóolajjal)
reflexterápiával is használhatóak az illóolajok, főleg olyan testrészeken, ahol sok az idegvégződés. pl. talpakon vagy kezeken
csecsemők és kisgyerekek (2 év alatt) esetében 1-3 csepp illóolajat hígítsunk 1 evőkanál hordozóolajjal (kb. 15 ml), 2 év feletti gyerekek esetében használjunk 1-3 csepp olajat egy teáskanál hordozóolajjal hígítva
kompresszió illóolajokkal: egy kendőt meleg vízzel és illóolajokkal átitatunk, azt pedig a kívánt testrészre helyezzük és ott hagyjuk kb. 1-2 órán át
fürdővízben használva 3-6 csepp illóolajjal, nyugtató és pihentető hatást lehet elérni
fürdősóhoz, testápolóhoz, tusfürdőhöz is lehet adagolni 3-10 csepp illóolajat
testpermetezésre is lehet használni: egy üres flakonba tegyünk desztillált vizet és 3-6 csepp illóolajat

egyszerre több különböző olajat is összelehet keverni és helyileg alkalmazni

Illóolajok aromatikus használata

Az illóolajok aromatikusan való alkalmazása egyszerű és biztonságos. Az illóolajokat belélegezhetjük egyenesen a kisüvegből vagy tenyerünkből, illetve párologtatva lélegezhetjük be. Az illóolajok belélegzése erőteljes és hatékony módja lehet annak, hogy befolyásoljuk a memóriát, hormonokat és érzelmeket. Az illóolajok belélegzése vagy párologtatása gyorsan és könnyen hat a szinuszokra, a gégére, a hörgőkre és a tüdőre.

Ultrahangos párologtatóval vagy hideg párologtatóval a legegyszerűbb az illóolajok párologtatása, így az illóolajok bekerülnek a levegőbe, tisztítva és felfrissítve azt. Ezzel a módszerrel, az olaj átalakul egy vízgőzzé, ami az olajok anbitibakteriális, antiszeptikus és vírusölő tulajdonságának köszönhetően, fertőtleníti a levegőt és több órán át is tisztán tartja a szoba levegőjét és javítja annak minőségét.

A párologtatás leghatékonyabb módja, ha egy időzítő óra segítségével minden órában 15 percre beállítjuk a párologtatót. Ilyen módon időt adunk a szervezet helyreállásának, mielőtt újabb olajat párologtatnánk.

A lentiekben felsorolok néhány aromatikusan való alkalmazási lehetőséget:

a tenyerekbe való olajcsepegtetéssel a legegyszerűbb az olajok direkten való belélegzése
papírtörlőbe, zsebkendőbe, kendőbe, vattapamacsba vagy párnára is lehet 1-3 cseppet csepegtetni és így beinhalálni
forró vízbe csepegtetve 1-3 csepp illóolajat, be lehet lélegezni
párásítóban is használhatóak az illóolajok
vezetés közben, az autó légkondicionálójára is csepegtethetőek az illóolajok
parfümként is használhatóak az illóolajok: csuklón, nyakrészen, fülek mögött (10-15 csepp illóolaj, 20 csepp tiszta alkohol és 1 teáskanál desztillált víz a tökéletes parfüm receptje)

Illóolajok belső használata

Az illóolajok belső fogyasztása jóval nagyobb elővigyázatosságot és figyelmet igényel. Kizárólag a 100%-osan tiszta doTERRA esszenciális olajok használhatóak belsőleg, minden egyéb illóolaj, ami hígítva van vagy tartalmaz egyéb kémikus vegyszereket, tilos a belső fogyasztásra.

A lentiekben felsorolok néhány belsőleg való alkalmazási lehetőséget:

belsőleges fogyasztás esetén 1-2 cseppet nyelv alá lehet csepegtetni, ezáltal kerül be a szervezetbe és szívódik fel a leggyorsabban az illóolaj
növényi kapszulákban is fogyaszthatóak az illóolajak: 1-10 csepp belehelyezése egy üres lágy zselatin kapszulába, megkönnyíti az erőteljes olajak lenyelését
ételek, desszertek, italok ízesítésére is gyakran használják az illóolajokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük